Για να γνωρίσεις καλύτερα μία χώρα πρέπει, λένε, να κοιτάξεις με προσοχή την αρχιτεκτονική της.Ο συνδυασμός των κτηρίων της αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πορτρέτο της ψυχολογίας των ανθρώπων της και αποκαλύπτει την ιστορία, την οικονομία και την κοινωνία της κάθε εποχής.Ως προς την ενίσχυση του παραπάνω ισχυρισμού, σκέφτομαι πως αμέτρητες είναι οι φορές που υποκύπτουμε, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, σε μία φωτογραφία μπροστά από ένα κτήριο που μας φάνηκε ενδιαφέρον και που “κρύβει” στο εσωτερικό του μία ιστορία, από τις εκατοντάδες, της ζωής του κάθε τόπου.
Σε αυτή την εξίσωση, η χώρα μας αποτελεί τρανό παράδειγμα, με τον συντελεστή συσχέτισης των δύο μεταβλητών, αυτών της αρχιτεκτονικής και της καθημερινότητας, να είναι τέλειος και ίσος με 1 ( για να εμπλέξω και τα αγαπημένα μου οικονομικά!).
Δεν προκαλεί επομένως μεγάλη έκπληξη η σημερινή κατάσταση των ξενοδοχείων Ξενία, τα οποία χτίστηκαν την περίοδο 1957-1967 από διακεκριμένους και πρωτοπόρους έλληνες αρχιτέκτονες σε θέσεις ιδανικές και τα οποία ήταν πλήρως εναρμονισμένα με το φυσικό τους τοπίο.
Τα σπουδαία αυτά οικοδομήματα, δημιουργήθηκαν σε μία χρονική συγκυρία όπου η ανάπτυξη υπήρχε στην πράξη και αντικατόπτριζαν με την αρχιτεκτονική τους μία κοσμοπολίτικη Ελλάδα με προοπτικές.
Η δεκαετία του ’70 όμως φέρνει μαζί της και την φθορά των συγκεκριμένων ξενοδοχείων, απόρροια ελλιπούς διαχείρισης, συντήρησης και στροφής στο μαζικό τουρισμό και αποτέλεσμα την πώληση, εγκατάλειψη ή κατεδάφιση των Ξενία που έλαβε χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα με πολλά από αυτά να παραμένουν ερειπωμένα σε άκρως τουριστικές περιοχές.
Ωστόσο, τον θαυμασμό που ακόμα προκαλούν τα Ξενία τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς δυστυχώς,φαίνεται πως δεν τον ενστερνίζεται και η πολιτεία με αποτέλεσμα αυτά τα σημεία ανάδειξης του πολιτισμού και της κουλτούρας της νέοτερης Ελλάδας να στέκουν ως μνημεία προς εξαφάνιση με την πάροδο του χρόνου.
Ναι, νομίζω πως η πολιτεία της Ελλάδας του σήμερα, δείχνει συνειδητοποιημένα να αποστρέφεται την διατήρηση της σύγχρονης ιστορίας της και των σημείων που την κάνουν ελκυστική πρώτα στους πολίτες της, μη ξεχνάμε και τα Ολυμπιακά Ακίνητα, αλλά η εξίσωση πιθανώς δεν είναι ακόμη τέλεια.
Αυτό γιατί παρόλο που ζούμε σε μία περίοδο που η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιρρεάζει άμεσα την καθημερινότητά μας και κτήρια όπως τα παραπάνω είναι γεμάτα ρωγμές παραπέμποντας σε έναν λαό σε απόγνωση, το βλέμμα μας είναι ακόμη στραμμένο στο μέλλον πράγμα από μόνο του ξεχωριστό όπως και τα Ξενία εκείνης της εποχής.