Μία πολύ αγαπημένη μου καλοκαιρινή συνήθεια, ιδίως τα τελευταία χρόνια, πέρα από την προσμονή των διακοπών είναι η δημιουργία της λίστας βιβλίων που θα πάρω μαζί, επιλέγοντάς τις ιστορίες τους ως συνοδοιπόρους στη δημιουργία της δικής μου καλοκαιρινής ιστορίας για κάθε έτος.
Τις περισσότερες φορές, τα βιβλία αυτά προκύπτουν από επισκέψεις μου σε μικρά βιβλιοπωλεία της Αθήνας, από το Κολωνάκι και το Επί Λέξει όπου οι εργαζόμενοι σε αυτό εκτός από τη φιλικότητα στην εξυπηρέτηση διαθέτουν και μεγάλη γνώση όσων αφορά τους τίτλους βιβλίων και τις ιστορίες που αυτά κρύβουν, το Free Thinking Zone που αποτελεί την ζώνη ελεύθερης σκέψης και, που μέσα σε αυτό έχω ακούσει πολλές ενδιαφέρουσες διαλέξεις και συζητήσεις σημαντικών προσωπικοτήτων, έως το Παγκράτι και το βιβλιοπωλείο Πλειάδες που η πληθώρα των τίτλων που διαθέτει και η ανάγνωσή τους στην όμορφη και φιλόξενη αυλή του χαρίζει στιγμές ξεγνοιασιάς στους επισκέπτες της μέσα στην πολύβουη πόλη μας.
Συνήθως, το τέλος των διακοπών με βρίσκει να αθετώ την υπόσχεση πως θα έχω καταφέρει να τα διαβάσω όλα και, γι’αυτό δίνω και μία δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό μου πως μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα το έχω καταφέρει. Άλλωστε, και οι προσωπικές ιστορίες, φίλων και συγγενών είναι από μόνες τους μοναδικές και ενδιαφέρουσες ιστορίες που αξίζουν εξερεύνηση όταν συγκεντρωνόμαστε κάτω από τον Αυγουστιάτικο ήλιο.
Πιθανώς λοιπόν και εσείς, όπως και εγώ, να έχετε ήδη φτιάξει ή να ετοιμάζετε την καλοκαιρινή σας λίστα βιβλίων και να ενδιαφέρεστε για κάποιες ακόμα προσθήκες.
Αυτές είναι, χωρίς άλλη καθυστέρηση, οι δικές μου ιστορίες-συνοδοιπόροι που επέλεξα για το φετινό καλοκαίρι:
Η τελευταία μπλόφα των Ελένη Βαρβιτσιώτη-Βικτώρια Δενδρινού: Αυτό και εάν ήταν καλοκαίρι με πληθώρα πρωταγωνιστών και μια χώρα σε κίνδυνο. Αναφέρομαι φυσικά στο έτος 2015 και στην ιστορία που μας έφερε στο δημοψήφισμα εκείνης της χρονιάς. Ένα πραγματικό θρίλερ εξουσίας, όπως αναφέρει και ο εκδότης, που σχηματίζεται από τη λήψη αποφάσεων των πρωταγωνιστών και αποκαλύπτεται από την πολυετή έρευνα που διεξήγαγαν οι συγγραφείς του-Φαίνεται μάλιστα πως όλοι όσοι γνωρίζω έχουν διαβάσει αυτό το βιβλίο.
Blueprint: The Evolutionary Origins of a Good Society by Nicholas A. Christakis: Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Yale, κοινωνιολόγος ο ίδιος, εξετάζει την καλή και αρνητική πλευρά του ανθρώπινου χαρακτήρα και υποστηρίζει πως εξελισσόμαστε με την τάση «να σχηματίσουμε ένα συγκεκριμένο είδος κοινωνίας- μία καλή κοινωνία γεμάτη από αγάπη, φιλία, συνεργασία, και μάθηση». Πρόκειται για μία αναζωογονητική ματιά στα χαρακτηριστικά του είδους μας, από αυτές που σε γεμίζουν αισιοδοξία για την επιστροφή στην καθημερινότητα καθώς, επίσης, σε βάζουν σε σκέψεις για το πως μπορείς να συμβάλλεις θετικά μέσα σε αυτή.
Πως πετυχαίνουν τα έθνη-Δέκα κανόνες για έναν κόσμο σε κρίση του Ρουσίρ Σάρμα: Η νέα έκδοση της Διανέοσις, συμπυκνώνει στις 604 σελίδες της τους χιλιάδες παράγοντες που καθορίζουν την τύχη μιας χώρας σε 10 ξεκάθαρους κανόνες.Πρόκειται για ένα οικονομικό και κοινωνικό ταξίδι από έναν άνθρωπο που εντάσσει τη δημοσιογραφική αποκάλυψη και έρευνα στον οικονομικό κύκλο που συναντάμε στα πλαίσια των κοινωνιών που έχουμε διαμορφώσει ανά τον κόσμο.
Το βαλς των δέντρων και του ουρανού, του Jean-Michel Guenassia: βιβλίο-δώρο από την αγαπημένη μου μητέρα που με έμαθε πως οι κοινωνικές επιστήμες αντικατοπρίζονται πολλές φορές στις μορφές τέχνης με τις οποίες ασχολούμαστε εμείς οι άνθρωποι και τα δημιουργήματά τους. Ένας από τους πιο σπουδαίους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, είχε ένα αινιγματικό τέλος. Και το βιβλίο αυτό, εξετάζει την αυτοκτονία του(;) δίνοντας μία άλλη εκδοχή για το τέλος του μέσα από μία τρυφερή, ρομαντική ιστορία.
Η Λευκάδα αύριο, του Νίκου Σπ. Κονδυλάτου: Μετά την πνευματική περιήγηση στις επιστήμες της τέχνης, των οικονομικών και των κοινωνικών ζητημάτων, επιστρέφω στο νησί που τα ηλιοβασιλέματά του έχουν χαράξει τα καλοκαίρια μου, τη Λευκάδα. Το βιβλίο αποτελεί τροφή για σκέψη για τον τρόπο ανάπτυξης της Λευκάδας τα τελευταία 40 χρόνια. Η απαξίωση των αστικών τοπίων δεν είναι όμως μόνο φαινόμενο του νησιού αυτού του Ιονίου καθώς, σύμφωνα με τον συγγραφέα του, ο καταναλωτικός πολιτισμός της εποχής μας και η αδιαφορία μας για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε συναντάται σε όλη τη χώρα.
Όμως, εκτός από βιβλία υπάρχουν και δύο περιοδικά που ξεχωρίζω:
Περιοδικό Δρόμου Σχεδία: Πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία από ανθρώπους που ενισχύουν και αγωνίζονται να βρουν το δρόμο τους σε μία χώρα που έχει χάσει τον δικό της.
Monocle: Από τα πιο αγαπημένα μου περιοδικά, ασχολείται με θέματα οικονομικά και όχι μόνο. Αναμένω να διαβάσω τη νέα τους έκδοση στην οποία παρουσιάζουν 50 εστιατόρια ανά τον κόσμο στα οποία έχουν δοκιμάσει το μενού τους οι αρθρογράφοι του. Μία πιο ανάλαφρη ματιά ενός πολύ ιδιαίτερου και καλοσχεδιασμένου περιοδικού που έχει fans ανά τον κόσμο.
Ελπίζω να απολαύσετε κάποιο ή και όλα από τα παραπάνω βιβλία εκεί που θα επιλέξετε να δημιουργήσετε την ιστορία του δικού σας φετινού καλοκαιριού. Ακόμα όμως και εάν δεν επιλέξετε κάποιο από αυτά, βρείτε έστω και ένα βιβλίο που θα αποτελέσει τον συνοδοιπόρο σας.
Α!Και για ενδιαφέρουσες προτάσεις βιβλίων, μη διστάσετε να με ενημερώσετε στο: faythiakou@gmail.com-καθώς, πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος για μερικές ακόμα προσθήκες στη βαλίτσα μου!