Πόλεις και προσβασιμότητα

στις
Σε κάποιο σημείο της ζωής μας όλοι θα νιώσουμε την ανάγκη για ύπαρξη καλύτερης προσβασιμότητας στην πόλη την οποία θα ζούμε.
Συνήθως, δεν μας αρέσει να το σκεφτόμαστε αλλά, μεγαλώνοντας, πολλές φορές χρειαζόμαστε την παρουσία κάποιου ώστε να συνεχίσουμε τις αγαπημένες μας συνήθειες ανεπηρέαστοι, όχι από την έλλειψη ανάγκης για ζωή αλλά, από τη δυσκολία μετακίνησης στο μέρος όπου κατοικούμε.
Πολλοί συνάνθρωποί μας, ήδη από την αρχή της ζωής τους αναγκάζονται να αναμετρηθούν με τη δυσκολία προσβασιμότητας στις πόλεις όπου ζουν.
Πόλεις που με την υπάρχουσα δομή τους, είναι σαν να “κλειδώνουν” τις ζωές εκείνων των κατοίκων τους σε μία διεύθυνση, αυτή του σπιτιού τους, ως αυτή να είναι η τελική της διαδρομής τους.
Με αφορμή το βραβείο για την πιο προσβάσιμη πόλη της Ευρώπης, τον ετήσιο θεσμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι σκέψεις επικεντρώνονται στις πόλεις που δίνουν την αίσθηση και όχι απλά την οπτική της προσβασιμότητας σε όλους τους κατοίκους τους.
Το πρόβλημα είναι, κάτι το οποίο συχνά αγνοούμε, πως οι άνθρωποι αναζητούμε πολλά περισσότερα από ένα όμορφο μέρος για να ζήσουμε. Αναζητούμε ασφάλεια, και κυρίως την έμπρακτη απόδειξη αποφυγής του στερεοτύπου πως η ζωή και το ενδιαφέρον γι’ αυτή εξαφανίζονται μόλις χάσουμε την ανεξαρτησία μας.
Για όσους έχουν δυσκολίες μετακίνησης, κάποια από τα εμπόδια αφορούν αλλά δεν περιορίζονται στα παρακάτω: μη προσβάσιμες τουαλέτες, μαγαζιά με σκαλιά και χωρίς ανελκυστήρες, εισόδους σε σπίτια και οργανισμούς χωρίς ειδικές ράμπες, βαριές πόρτες, ανελκυστήρες που έχουν ψηλά τα κουμπιά κλήσης τους, αυτοκίνητα επάνω σε πεζοδρόμια. Εμπόδια τα οποία αποδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού στο δικαίωμα της ζωής.
Καθώς τα εμπόδια συμμετοχής των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνία μας δεν είναι πουθενά αλλού περισσότερο εμφανή από το περιβάλλον που έχουμε χτίσει για να ζούμε, οι πόλεις που αναδεικνύονται ως νικήτριες αυτού του διαγωνισμού είναι εκείνες που δεν ανταγωνίζονται άλλους αλλά, την ίδια τους τη δομή.
Αυτό που αναρωτιέμαι, είναι ποιες ελληνικές πόλεις θα μπορούσαν να αναμετρηθούν σε έναν τέτοιο αγώνα.
Εάν σκέφτεστε ή ακόμα καλύτερα ζείτε σε μία τέτοια πόλη θα είναι σημαντικό να το γνωστοποιήσετε.
Τα πρότυπα, δεν αναζητούνται μόνο ως φυσικές παρουσίες αλλά και ως χώροι ζωής.
Άλλωστε, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει πως μόνο μέσα σε τέτοιες δομές δημιουργούνται.

Απάντηση