Πάρκα τρίτης ηλικίας

στις

Καθώς η Ελλάδα προσαρμόζεται στις ανάγκες του γηράσκοντος πληθυσμού της, η δημοφιλία πάρκων για άτομα τρίτης ηλικίας που αναδύονται εδώ και καιρό σε διάφορες χώρες του κόσμου προσφέρει σημαντικούς δείκτες σύγκρισης και ευκαιριών για τη χώρα μας όπου, το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών ξεπερνάει κατά πολύ αυτό του κάτω των 15 ετών.

Τα πάρκα, δεν είναι απλά μέρη με δέντρα και γρασίδι αλλά, δυναμικοί χώροι που μπορούν να υποστηρίξουν τη συγκέντρωση των πολιτών και να ενισχύσουν την κινητικότητά τους. Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα της τρίτης ηλικίας είναι η κοινωνική απομόνωση και, αυτός είναι και ο λόγος που τα πάρκα παρουσιάζουν μία σημαντική ευκαιρία σύνδεσης αυτών των συνανθρώπων μας με τους γείτονές τους και την κοινωνία μέσα στην οποία ζουν.

Η ελλειπής αξιοποίησή τους από τους ηλικιωμένους δεν έχει να κάνει με την έλλειψη ενδιαφέροντος από μέρους τους αλλά αυτή οφείλεται στην, συνήθως, κακή συντήρησή τους, τη μειωμένη πρόσβαση που εκείνα προσφέρουν και τη μη ύπαρξη συγκεκριμένων μετρήσεων ως προς τη χρήση των πάρκων της πόλης και από ποιους αυτή γίνεται.

Επιπρόσθετα, τα πάρκα μπορούν να φέρουν μία πραγματική και μακροχρόνια θετική επίδραση στα άτομα της τρίτης ηλικίας με την παροχή προγραμμάτων πρόληψης καθώς, και διαχείρισης ασθενειών τα οποία θα κρατούν τους πιο μεγάλους ενήλικες υγιείς και ενεργούς όχι μόνο για το παρόν αλλά και για τα χρόνια που ακολουθούν.

Ωστόσο, οι βελτιώσεις στα πάρκα θα έχουν μικρή επίδραση εάν οι ηλικιωμένοι αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα μέρη. Αυτός είναι και ο λόγος που όσοι σχεδιάζουν ή ανασχεδιάζουν τα πάρκα της πόλης μας θα πρέπει να επιδιώξουν την ένταξη της φωνής των ανθρώπων αυτών στον σχεδιασμό τους.

Καθαρά, πράσινα, ασφαλή και ενεργά πάρκα θα δώσουν την ευκαιρία σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους να βγουν και να ζήσουν τις γειτονιές τους και θα παράσχουν δυνατότητες ώστε εκείνοι να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες και δίκτυα καθώς, επίσης και θα τους βοηθήσουν να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Γι’αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να αναπτύξουμε υπηρεσίες πάρκων που θα είναι προσβάσιμες και θα έχουν νόημα για τους πιο μεγάλους συνανθρώπους μας. Πρόκειται επί της ουσίας για μία αστική και υγειονομική παρέμβαση με πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας.

Υ.Γ. Θέλω πολύ να μάθω τι γίνεται στα πάρκα της δικής σας γειτονιάς γι’αυτό, αναμένω τη δική σας εμπειρία ή οπτική επί του θέματος στο faythiakou@gmail.com.

Απάντηση